Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди държавното обвинение 

...
Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди държавното обвинение 
Коментари Харесай

Бивш окръжен прокурор осъди държавното обвинение за над 220 000 лева

Бившият областен прокурор на Плевен Иво Радев осъди държавното обвинение  за над 220 000 лв. и на втора инстанция. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който отхвърли всички възражения и удостовери решението на градския съд, съобщава lex.bg.

Миналата година Радев заведе дело против държавното обвиняване, откакто през 2019 година беше дефинитивно оневинен по обвиняването, че е оказал напън над прокурорка.

Процесът против него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, написа изданието. Върховният касационен съд (ВКС) върна един път делото за ново разглеждане, като втората инстанция в този момент още веднъж реши, че Радев е почтен.

Разследването против него стартира през март 2015 година, когато той е областен прокурор на Плевен, написа lex.bg. Близо година преди този момент прокурорката Снежана Георгиева-Блажева подала сигнал против Иво Радев в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличение на наказването на неведнъж осъждания Ивайло Ячков.

Радев бил наблюдаващ прокурор по дело против Ячков за пране на пари, по което той се признал за отговорен и било подписано съглашение за ефикасна присъда. Прокуратурата твърдеше, че Радев изискал при групирането на наказванията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказване, тъй като бил заречен това на юриста на наказания. След това Радев се срещнал и с окръжния арбитър от Плевен Калоян Гергов, с цел да го склони да не усилва наказването на Ячков. В продължение на половин година Радев е бил наблюдаван и със специфични разследващи средства, като бил подслушван и следен.

В края на предходната година градският съд почете настояването му за обезщетение в размер на 200 хил.лв за неимуществените вреди, като също така Иво Радев осъди прокуратурата да му заплати и над 8 хиляди лева за имуществени такива, както и над 12 хиляди лева разходи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР